CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Saturday, December 13, 2008

Harapan dan tanggungjawab

Hari ini,, aku telah memenuhi satu undangan perkahwinan abg kawanku di sungai pinang.. pada mulanya aku agak keberatan untuk pergi memandangkan ummi tak dapat pergi atas sebab mencari nafkah keluarga.. aku hamper cancel rancanganku tetapi bila teringat akan memenuhi undangan orang lain adalah WAJIB,, aku pon memperkasakan diri untuk pergi jua walaupun kene naik bas..poyo je,,hehe.. dah la aku ni tak selalu naik bas..(siannye)naseb baik ade Fildza ngan Nusrah..

Sampai je kat rumah pengantin,, then lepas salam dgn kawan2,, tibe2 aku terdengar satu suara menyapaku.. aku menoleh……. Ya Allah,, cikgu Aini rupanya.. sebelahnya ustazah Junainon.. sebelahnya lagi ustazah Hashimah.. terkejot aku.. macam mane la aku boleh tak perasan?? Mase salam dgn cikgu Aini,, teringat pulak paper sejarah yang entah macam mane la aku jawab time SPM dulu.. sebelum masuk paper 1 sejarah,, cikgu dah tanya datang kat aku.. esokya pulak,, cam bese la.. pagi2 aku duduk kay port biasa aku.. cikgu datang.. tanya pasal paper semalam.. sblm masuk paper 2 pon,, die datang juga kat aku.. esoknya pulak,, die datang lagi.. tanya pasal paper 2 pulak.. Ya Allah,, kenapa mesti aku?? petanda apakah ini?? time salam ustazah Hashimah pulak,, die cakap “jangan Tanya saya ape-ape lagi.. yang saya tahu mesti dapat A1”.. “hhaaa!!”, itu je yang mampu aku lafazkan.. Ya Allah,, tingginya harapan ustazah pada aku..

Setelah itu,, aku pon pergi la makan.. time makan pula,, aku teringat ustazah Hashimah cabar aku dalam kelas untuk dapat straight A1.. Ya Allah,,mampu ke aku ni?? lepas tu,, aku pergi la sembang dgn fatin dan suraya.. lame dah tak jumpe suraya.. last met at her bro’s wedding last year I guess.. Tengah borak2, ustazah Hashimah datang.. haa.. ni la ustazah PSI aku.. “saya tengok soalan hari tu,, senaaaang sangat.. saya ingat je.. boleh tak anak murid aku jawab ni..” Sambungnya lagi.. “mesti dapat A1 ye.. yang lain tak nak.. nak A1 juga”.. berderau darah aku mase tu.. “insyaAllah,, ustazah doakanlah saya”, itu je yang mampu aku jawab.. Ya Allah,, tingginya harapan ustazah pada aku.. kenapa mesti aku?? Ya Allah.. mampukah aku menggalas tanggungjawab sebesar ini.. beratnya tanggungjawab yang engkau berikan kepadaku.. tapi aku tahu,, Allah tidak akan memberi ujian kepada hambaNya jika hambaNya tidak mampu menggalasnya.. tapi,, aku tak mahu pisang berbuah dua kali.. aku tak sanggup.. aku tak nak tragedi yang sama berulang kembali.. aku tak mampu nak menghancurkan hati ustazah lagi.. Ya Allah,, tolonglah aku.. Gembiralah hati mu’allimah aku itu Ya Rahim..

Perbualan kami berterusan lame la gak aku sembang ngan ustazah.. macam2 la yang diborakkan instead of PSI.. yang aku peliknya,, semua sedara dia nak kenalkan kat aku.. entah kenapa la.. macam2 cerita yang diceritakan kepadaku.. tiba2 fatin panggil aku.. die mintak tolong bagikan bunga telur kepada tetamu sementara suraya pergi ambil yang baru.. tengah2 aku bagi bunga telur tu,, tiba2 ustazah panggil “illeya, tu la budaknya,” aku hanya sekadar memandang kepada budak itu.. LAILAHAILLALLAH.. ustazah still nak cerita kat aku pasal family die.. haha.. lawak betul.. haa.. lagi satu.. salah satu persoalan yang pernah bermain di fikiran aku nih terjawab juga sedikit sebanyak.. ustazah hashimah cakap "saya nak mohonkan Najwa untuk masuk STAM.. ambil MUET dekat sana.. senang sikit.. SOSIAL pun kurang.. kalau kat luar tu,, risau saya.. kat sekolah,, takde la risau sangat".. terBUKTI!! sekolah aku yang 'sosial' ni pon,, tak la sesosial dunia luar.. takut juga la aku dibuatnya..

Lepas tu aku terjumpa gak ngan ramai cikgu2 aku.. Ustazah Norseha, Ustaz Suhaimi, Ustaz Sianid dan Ustazah Salmah.. Ustaz Suhaimi tibe2 je buat lawak.. “illeya,, awak rewang ke?” “eh,, takde la ustaz”,aku menafikannya.. nampak ustazah Salamah pulak,,terinagt aku kat BAT.. Ye la.. dia pernah gak ajar aku BAT sebelum Ustaz Zul take over class tu.. dah la time BAT asek nama aku je kene sebut.. entah,,aku pon tak tahu ape sebabnya.. tak kurang gak asek aku je yang kene Tanya.. kecut perut aku dibuatnya.. teringat gak mase nak masuk dewan exam,, tapi aku tak sure exam ape mase tu,, aku salam ustazah Salamah,,kebetulan die ada kat situ.. orang lain salam biasa je.. tibe2 aku diciumnya pulak.. lepas tu die pesan “buat baik2 ye,” macam biasa… “insyaALLAH,,ustazah doakanlah saya ye,,” itu je la yang mampu aku jawab.. Ya Allah baru aku sedar betapa tingginya harapan yang guru2 aku beri pada aku.. betapa hebatnya dugaanMu kepadaku.. betapa beratnya tanggungjawab yang perlu aku galas.. kuatkanlah semangatku Ya Rahman..

saat2 macam ni la yang menyebabkan aku terimbau kembali detik2 SPM berlangsung.. sebelum masuk paper sejarah 2,, aku selak2 la buku teks tu untuk yang terakhir kalinya.. terdengar pula suara memanggilku.. "illeya,,macam mane paper tadi??" owh,,tcha Suraini rupanya.. "ok jugakla tcha soalannya," "soalannya senang kan.. mesti awak boleh jawab punya" terkedu aku mendengarnya.. tak kurang juga cikgu Madihah yang tak pernah2 ajar aku,, tiba2 bagi harapan dekat aku.. mase program restu ilmu,, aku salam cikgu.. cikgu pon pesan.. "buat elok2 ye.. dapat yang cemerlang macam kakak awak".. huh!! terkejut aku masa tu.. tak sangke pulak cikgu Madihah kenal aku sebenarnya.. Ya Allah,, tingginya harapan guru2ku..

masa hari jumaat,, exam tasawwur dan aku tak ambil exam tu.. aku terlibat dengan satu kes yang aku sendiri tak sangka sampai pengawas SPM tu pon kenal aku.. menitik gak air mata aku hari tu..tapi,, Cikgu Madihah, Cikgu Aini dan tcha Lin tenangkan aku.. tak lupa juga kepada sahabatku Nurul Athirah.. "you do ur best in the rest paper.. don't feel down in what had happen.. try to score ur best in coming paper.. don't bother about the past," something like this la ape yang cikgu Madihah cakap.. aku pon tak berape ingat.. tcha lin pulak cakap "dah la tu,, insyaALLAH takde pape.. awak concentrate kat paper yang akan datang".. beberapa minit lepas tu,,tcha lin tanya lagi,,"illeya ok??",.. Ya Allah.. concernnya cikgu2 aku.. banyaknya harapan yang perlu aku galas.. Ya Allah,, bantulah aku.. sesungguhnya Engkaulah yang Maha pemberi bantuan..

Lame juga aku fikir pasal PSI tu.. tak kurang juga subjek yang lain.. yang membuatkan aku takut lagi apabila aku teringat masa nak masuk dewan exam untuk paper terakhir,, ustazah azah pula yang pesan “buat elok2 ye.. nanti malam SMS kt saya soalan ape yang keluar.. lagi2 yang ayat hukum tu..” huh.. meremang bulu roma aku dibuatnya.. takut juga kalau hajat tak kesampaian nanti.. perasaan aku masa tu bercampur baur.. rasa takut ada.. rasa sedih pon ada.. dan macam2 lagi la.. macam mane aku nak menghadapinya?? Lantas aku teringat kepada sepotong ayat Al-Quran.. “La Takhof wa La Tahzan innALLAHa ma’ana”.. yang membawa maksud.. “ jangan takut dan janganlah bersedih.. sesungguhnya Allah bersama-sama kita”.. lega la juga rasanya walau masih ada lagi saki-baki kegusaran dalam hati ni..



p/s:disebabkan kt sini tidak di download arabic fonts.. so,, tak dapat nak tulis dalam arab.. kesulitan amat dikesali.. harap maklum..

5 comments:

amiza_yul said...

walawey~ giler tinggi harapan cikgu2 tuh...n sy harap akak bole dpt straight A1 la...ala~ kalau da usaha pasti bole dpt punye..chaiyok! mcm mane la sy biler SPM nt ye?

fatt said...

berderau jgk aku bce.....insya-allah kte bleh dpt A1.amin!!!!

cutey hard said...

fuhhhhh....atotnye aku bce...aduyai...u hav nothing to worry about la yang..u mzti dpt a1 pnyerrr..la budda lana an narbaha!! (mende r ak ngarot)

aL-aQSa said...

thanx my dear hard!!
insyaALLAH..amin..
hehe..
tringat la pulak aku zaman form 3 kalam jama'ie..
minang kabau mus tetap di hati..
huhu..

aL-aQSa said...

insyaALLAH dik..
do the best..
all d best amik rslt PMR ye..