CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Sunday, February 14, 2010

Ikhtilat=mu'amalat

kehidupan di alam kampus memang sangat mencabar..
tidak akan terlepas daripada bermu'amalat antara banin dan banat..
memang..
pasti akan berlaku pergaulan antara berlainan jenis..
TETAPI..
adakah kita mengikut garis panduan syara'??
atau ikut sukahati kita je??

teringat masa ta'aruf week dulu.. Akh Anas Mazli tampil ke depan.. tegur adik2 tentang mu'amalat.. 10 mu'amalat yang dibenarkan dalam Islam.. Syabas akh!!

mungkin ada yang faham..
ada yang tak..

semasa mengendalikan festiven.. yang mana memang sangat2 la menguji kesabaran.. ada seorang banin minta tolong siapkan skrip utk opening ceremony.. oklah.. saya boleh tolong.. dengan bantuan kawan sorg lagi.. pada siang hari, hari selasa.. first day festiven.. memang sibuk sangat waktu tu settlekn hal2 kuiz yang x approve2 lagi.. tibe2 dpt msg.. si banin nak skrip tu ptg tu gak.. tak boleh la.. sbb sy ade kelas dari pukul 2 sampai 6.. mestila nak kejar solat, mandi n etc.. sy kata INSYAALLAH mlm ni boleh lepas pukul 10.. sampai waktu malam.. memang saya betul2 bz waktu tu settlekn kuiz yang memang akan start esoknya, hari rabu.. dan opening hari khamis.. mestilah ikut mana yang lebih aula.. dan disebabkan kawan2 saya juga sibuk, menyebabkan saya tak boleh nak jumpe banin tu.. xkanla sy nk pergi sorg2 pulak.. saya pon minta maaf la pada si banin dan kalau nak gk, saya boleh send via email.. tibe2 die reply "boleh ke gune email.. ana nak video skali.. video boleh ke hanta ikut email.. ke sebenarnya kamu tak siapkan lagi?" panas hati betul dengan ayat yang terakhir tu.. dah la mintak tolong orang.. pahtu ckp gitu pulak.. malas nak layan.. saya minta tolong sahabat yang sorg lagi utk terangkan kat si banin ni keadaan saya mengikut mana yang lenih aula dan mu'amalat yang perlu dijaga.. ingatkan habis sampai situ la.. tibe2 saya terima msg.. 5 page tu.. kene hentam bagai nak apa la malam tu.. dah la otak tengah pening pasal kuiz yang tak settle2.. die pulak tambah masalah.. yang tak tahan nye.. ni la die.. "macam ni ke muslimah sejati.. kamu sebagai seorang yang lebih berilmu patutnya tunjuk teladan yang baik pada saya yang kurang ilmu ni.. saya bukan nak bermusuhan dengan kamu.. kamu fikirla baik2.." lebih kurang gini la ayat die yang akhir2.. menyebabkan saya yang tengah kusut fikiran masa tu, mengalirkan air mata dengan tak semena-menanya.. kalau ye pon takyah la cakap gitu.. tolongla faham.. takkan lah saya nak jumpa die berdua je.. waktu malam pulak tu.. akhirnya adilla yang tolong bagi pada dia.. kesian adilla.. terpaksa tangguh kerja sebab saya.. sorry n thanx fren!!

lepas tu, teros gi bilik kak aida, akak usrah saya.. sorry ye kacau kak aida tgh study.. kak aida kata"kalau akak, akak cakap balik kat die, awak tak tau ke mana lebih aula.. baca buku fiqh aulawiyyat.. dan ape kene mengena muslimah sejati pulak ni.. kenapa pulak nak cakap pasal muslimah sejati..", kak aida melepaskan rasa tak puas hatinya.. saya sekadar senyum..hehe.. hari khamis masa saya kat dewan, decorate tangga dengan ain, tibe2 die dtg buat baik dengan saya.. ala.. kalau setakat nak borak2 kosong.. takpayah la.. ikhtilat tu namanya.. tak selesa saya dibuatnya masa tu.. ramai gak yang perasan.. mata2 dalam dewan memerhati.. malu2!! sampai ada yang tegur "eh, illeya.. baiknya ngan die tu".. ahhh!!!tidak!! malu tak terkata waktu tu.. sebab yang tegur tu ada dengan saya masa saya dapat msg 5 page tu...

tulah die.. kalau kita berhubung dengan orang yang faham.. mesti senang kan.. tenang je hati.. tapi, takde la pengalaman.. betol tak?? insyaALLAH.. ni jalan Allah tunjuk saya.. ajar saya.. bagaimana nak handle emosi.. nak handle si berlawanan jantina yang mungkin tak faham or buat2 tak faham dengan mu'amalat berlainan jantina..



kalau setakat nak tunjuk pakai kopiah, serban, jubah, tudung labuh.. tapi tak jaga mu'amalat.. tak guna jugak.. ada jugak kadang2 yang jaga dengan anta/anti.. ustz/ustzh.. tapi yang dibualkan merepek2.. cakap2 kosong.. lagho.. pon tak guna jugak.. sama2 muhasabah diri.. tepuk dada, tanya iman.. peringatan ni untuk diri sendiri gak..

mu'amalat memang sangat2 penting untuk dijaga.. takut menjadi hijab antara kita dengan Allah.. dengan redha Allah.. dengan keampunan Allah.. takut apa yang kita nak sampaikan pada orang lain terhijab disebabkan mu'amalat yang kita tak jaga.. Wallahu'alam...

2 comments:

arein said...

a'ah leya,mna ak ada tuh..
huhuhh,macam2 kita blajar kat festiven....rindu time 2...

calculator said...

syukran awi3 liya...huhu...bes...hope sllu up date lg..by d way nk cakap...SY cuti 3 ulan bukn 3 mggu ye..xmen 3 mggu nie..kui3