CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Friday, January 22, 2010

Festiven '10


Festival of Engineering 2010 (FESTIVEN '10)
organized by : Engineering Student Society (ENGENIUS)FESTIVEN meninggalkan seribu satu kenangan pada diri yang lemah lagi hina ini.. mendapat taklifat yang sangat mencabar banyak mengajar erti hidup yang sebenar berprogram di alam kampus bukan semudah berprogram di sekolah.. segala prosedure perlu dilalui walaupun kadang-kala ditegur, dimarah, dikritik, dan segala macam di yang ada.. Alhamdullillah.. tarbiyah daripada Allah s.w.t. kepada hambaNya dalam menyampaikan da'wah walaupun program tidak fokus kepada da'wah semata-mata..

Islamic Quiz (Jan 13 & 14)
kalau nak ikut perancangan awal, nak tampal artikel around CFS dan soalan kuiz berdasarkan artikel2 tu.. tapi apakan daya, dah ulang-alik dari STAD ke mahallah office ke bilik ke STAD semule, tapi tak dapat approval gak.. macam2 alasan yang diterima.. mulanya sebab artikel kene dalam english.. malam tu berhempas pulas cari artikel baru dalam internet n translate into english.. n siapkan quiz yang baru in english gop.. siap gop akhirnya.. esoknya g STAD mule.. x approve gop.. macam2 lagi alasan yang diterima.. Allah sahaja yang tahu perasaan masa tu.. macam2 alternatif dah cuba.. tak lepas gak.. Redha je la.. Alhamdulillah.. dengan bantuan committees n sokongan dari mainboard, quiz dapat dijalankan secara "underground" tanpa approval dari STAD.. huhuhu.. n sambutan yang diterima melebihi jangkaan.. ade income lagi.. hehehe.. sorry ye STAD n thanx pd sume2 yang terlibat..

Opening Ceremony (Jan 14)

tangga saya dan ain(my rumate..hihi..)

seharian bermastautin di AMF bagi menyiapkan backdrop last-minute planning.. Alhamdulillah.. Allah permudahkan.. nasib baik hari khamis hanya ada 2 kelas sahaja.. class reading pukul 8 pg dan phyics lab pukul 4 ptg.. habis je class reading di ax, terus menuju ke AMF walaupun beberapa kali ulang-alik ke mahallah(jauh tuu..) utk mencreate AMF sebaik mungkin.. ujian daripada Allah.. pukul 3 ptg ade quiz n tuto test math 2.. sempat gak selak2 n tuto n note math sambil2 buat backdrop.. ikhtiar n tawakkal sepenuhnya pada Allah mase wt test tu.. Akhirnya, dengan izin Allah dan bantuan sahabat2 lain, Alhamdulillah.. siap juga pentas yang tak seberapa tu.. thousand appreciation pd semua committee yang membantu dalam usaha menyiapkan backdrop dan tak lupa juga pada kak dee kat rumah yang bagi pinjam kain hitam.. hehe.. jasamu dikenang.. tema festiven kali ni black, white n silver..
inilah hasilnya..

penceramah utk both occ sy yang arrange.. dalam keadaan last-minute preparation, tiba2 dapat tahu kena ubah tajuk utk talk mse opening.. Alhamdulillah.. dengan bantuan adik yang tengah cuti sekolah mse tu, dapat la cari seorang ust dari HBJ Training and Consultant.. Ust Arif Adzwan.. tajuk malam tu "bercouple...salahke??" dapat sambutan yang amat2 memberangsangkan.. melempah ruah AMF sampai kami2 yang duduk kt depan nih syura samaada nak extand mse atau tak..

ust di bilik VIP..(baru saya sedar akan kewujudan bilik VIP..hehehe..first time maso oo..)


audiences yang hadir

talk yang mantap dr ust..

Bro Anas(president engenius) dan team capoeira-nya..

walaupun terdapat banyak kelemahan terutamanya dari diri saya sendiri, Alhamdulillah semuanya berjalan dengan baik dengan izin Allah.. walaupun ada beberapa perancangan yang tak dapat dilaksanakan seperti penyebaran artikel2 berunsur da'wah pada malam opening.. Allah s.w.t. telah berfirman dalam Al-Quran yang bermaksud "kamu merancang, dan Allah juga merancang, dan Allah adalah sebaik-baik perancang"

Closing ceremony (Jan 18)
malam ni agak mencabar kami, kesemua komiti festiven terutamanya yang terlibat dengan occ.. dengan kelas yang agak padat pada hari tu.. and also Ust yang sentiasa contact saya dr pagi lagi.. sehinggakan saya terpaksa pick-up call masa dalam lab comp tanpa pengetahuan miss.. sorry ye miss.. semangat ust ni nak buat yang terbaik utk kami.. terima kasih ye ust.. maaf atas segala kekurangan.. semua perubahan berlaku secara mendadak last minute!! kami terpaksa counter semua masalah dengan pantas dan tangkas.. disinilah critical thinking and active thinking kami teruji.. Subhanallah.. Tarbiyah dari Allah s.w.t. kepada kami semua.. saya sendiri terpaksa turun padang berada di belakang pentas ulang-alik dari tempat hadiah ke kawalan lampu.. dalam keadaan gelap yang banyak kali terlanggar meja n barang2 yang ada kt situ.. dr belakang pentas ke tempat catering ke belakang pentas ke tempat catering semula.. itulah kerja saya malam tu.. bukan berada di comfort zone, blkg VIP dengan kerusi empuk, tempat sepatutnya saya berada pada malam tu.. seronok juga rasanya dapat turun padang bersama2 dengan komiti2 lain.. sampai ada yang menganggap saya prep n tech utk mlm tu.. hihi.. ok gop tuh!! kadang2 orang atasan kena gak turun padang baru kita faham keadaan org2 bawah kita macam mane.. mula2 kami minta Ust Sya'ari bagi talk.. tapi atas sebab2 yang diterima, digantikan dengan Ust Azlan, pengarah urusan IP Minda Training and Consultant.. Talk berjudul "Malam Pertama".. memang sangat2 mendapat sambutan.. walaupun masalah lampu berlaku disebabkan misscommunication antara saya, ust sya'ari dan ust azlan.. kami dah cuba sedaya upaya buat yang terbaik.. maaf atas segala kekurangan.. thousand apoligise to all audiences dan jugak thanx to all committee yang terlibat especially balqis and najihah yang bersama-sama saya kt belakang pentas utk tugas lampu.. hehe..

gimmick sebelum talk bermula...


mantap dr Ust Azlan..


Ust Sya'ari dan crew IP Minda yang turut membantu..



linangan airmata keinsafan..


malam tu dapat gak kami edar komik yang berunsurkan islamik secara "underground".. agaknya saya memang dah ditakdirkan berwasilahkan underground sejak dari sekolah lagi.. hehe.. idea untuk buat kerja2 ni datang masa pagi isnin tu gop.. lepas tanya pd PM dan die reply "slamber je..nant pe2 hal PM n president jwp je..yg pntg dpt sebarkan dakwah sket op.." saya pon ape lagi.. bile dah dapat greenlight dr boss,, seronoklah.. kerja2 underground nih memang bidang saya dari dulu lagi.. hihihi..


audiences yang hadir..



persembahan nasyid In-team dan Mirwana..

Akhirnya...
secara overallnya, saya sangat berpuas hati dengan FESTIVEN kali ini.. lagipon ni aktiviti besar pertama saya di CFS bersama engenius disebabkan oleh sebelum2 ni saya mempunyai masalah kesihatan yang menghalang saya dari menjadi diri saya yang sebenar.. sebab saya memang seorang yang tak reti duduk diam.. memang nak je cari kerja2 yang boleh membusykan diri.. huhuhu.. terima kasih yang tak terhingga kepada semua yang beri kerjasama dan membantu saya secara langsung dan tak langsung terutamanya dalam jobscope saya.. seribu kemaafan kepada sesiapa yang berkecil hati dengan saya, salah silap yang saya lakukan terutamanya komiti2 dibawah pimpinan saya.. program ini banyak mengajar menjadi seorang yang lebih baik di masa akan datang.. InsyaALLAH..

3 comments:

Illyza binti Ibrahim said...

good job...
congrats..
it's going to be a very nice memory..
but,
don't forget sebab utama kita,
study..
supaya excellent..
n dpt tolong gerak kerja islam di medan yg sebenar nanti..
anyway,
all d best..
n keep up d good work..:-)

ansarullah said...

illeya ko mmg mantap time festiven..aku tabik springggggg kat ko..mallu plak sbg org yg sptutnya lg sibuk dr ko tp lg relax dr ko..sori bangattt!!

al-quds91 said...

har3..mne de sebok..
ak menyebok je..
kuikui~
ko ag bz dr ak..ko kn s\u berkaliber..
yang penting..
selesaikan pe yg ditaklifkan sebaik mungkin..
buat je pe2 yang bole dibuat even 2 bkn keje kte pon..
sbb kte xtw pon ALLAH trime keje kte hok mne se..kn3??hehe~