CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Monday, July 5, 2010

Sakit itu NIKMAT!!

Assalamu'alaikum wbt.

Kali ini terasa untuk mencoret sesuatu tentang sakit. Alhamdulillah. diri ini semakin pulih setelah beberapa hari diuji olehNya dengan demam panas yang sudah terlalu lama tidak menjengah ke tubuh ini. Hampir 3 hari saya tidak keluar daripada bilik dan hanya terlantar diatas katil akibat tidak mempunyai kekuatan untuk bangun dan melakukan rutin harian biasa. SubhanAllah, sungguh mudah Allah menarik nikmat daripada hambaNya. Semoga ini sebagai kifarah kepada dosa2 yang telah saya lakukan. teringat satu kisah di zaman Rasulullah yang mana seorang sahabat berasa sedih dan risau sekiranya dirinya tidak ditimpa sakit dalam masa sebulan kerana risau dosanya tidak diampun oleh Rabb-Nya.


Tiba2 suhu badan naik mendadak sehinggakan termometer biasa tidak mampu untuk menunjukkan exact value dek kerana suhu yang terlampau tinggi. Selesai sahaja satu sesi perkongsian bersama seorang lecturer dan sahabat2, kak fara menasihatkan saya untuk terus pulang ke bilik untuk berehat dan tidak perlu untuk meneruskan aktiviti yang dirancang. kata kak fara,"daripada kita lawan sakit dan menyebabkan tak pergi kelas seminggu, baik rehat sehari dan dapat meneruskan rutin harian pada hari berikutnya".. Lisa pula menambah,"sakit ni sebenarnya nikmat. Allah bagi kita sakit sebab Allah nak suruh kita rehat".. ada benarnya apa yang dikatakan dua sahabat ini. Namun diriku masih berdegil untuk teruskan juga langkah ke kuliah talaqqi ustaz Muhadhir kerana terlalu yakin yang demam ini seperti demam biasa yang bisa dilawan dan akan pulih selepas bangun daripada tidur esok pagi.

Namun keadaan menjadi semakin teruk menyebabkan saya tidak mampu bertahan dan sejurus selesai kuliah talaqqi, saya yang sepatutnya perlu berjumpa dengan seorang sahabat untuk berbincang tentang sesuatu perkara tidak dapat meneruskan niat tersebut dan terus pulang ke bilik. Tanpa menghiraukan sahabat2 serta rumate yang sedang berbual di dalam bilik,saya terus merebahkan diri di atas katil. Sejak dari malam tersebut sehingga ahad pagi, saya tidak barganjak dari katil kecuali untuk menunaikan kewajipan seorang muslim. sehinggakan banyak yang tergendala dan tidak terlaksana.


Pada pagi sabtu saya sepatutnya beriadhah bersama rakan2 seperti yang telah dirancang pada malam jumaat, namun perancangan Allah mengatasi segala-galanya. saya tidak dapat menyertai mereka dek kerana badan yang tidak kebah lagi. Maaf kepada kak farah, najwa, lisa, kak hani, che pa, kak aisyah, ety, kak muna, fika, kak tiqa, farah adlina, nani dan norini kerana tidak dapat menyertai kalian. Paling menyedihkan adalah saya tidak dapat menyertai perhimpunan membantah judi pada petang sabtu tersebut. Pada mulanya memang berniat untuk pergi juga dan memang sangat2 bersemangat serta meyakinkan diri yang kononnya sudah sehat untuk menyertai rakan2 ke sana. Namun terpaksa juga terima hakikat tidak dapat pergi kesana dek kerana beberapa kali hampir pengsan di dalam bilik mandi.


Memang benar. sakit itu sebenarnya nikmat. nikmat yang Allah berikan supaya hambaNya berehat dari melakukan aktivti harian. memang dah tersangat lama saya tidak menerima sakit seteruk ini sehingga tidak lalu makan serta reply message orang pon tak larat. Ini juga salah satu hidayah daripada Allah untuk membuktikan kekuasaanNya yang bisa menarik nikmat daripada hambaNya pada bila-bila masa sahaja yang dikehendakinya. Ini juga tarbiyah yang Allah berikan kepada saya supaya saya muhasabah lebih lagi tentang diri sendiri.

Terima kasih yang tak terhingga kepada sahabiah yang banyak membantu sewaktu saya diberi nikmat ini. Jazakillah kepada kak tiqa, kak pika, kak et, najwa, ima, nani, izati, sakinah, zunairah, adibah, kak farah, norini, fika dan semuanya yang tak tersebut namanya. Hanya Allah yang mampu membalas jasa baik kalian. Syukran kathir. Maaf yang tak terhingga kepada sesiapa yang berkenaan sepanjang saya sakit. kepada call yang tidak berangkat, kepada msg yang tidak ter'reply', kepada taklifat yang tidak tertunai, kepada laporan yang tidak terberitahu, dan segalanya. Aasif jiddan...

"DALAM PERJALANAN MENDAKI GUNUNG KHILAFAH TENTU SEKALI DIUJI DENGAN PELBAGAI DUGAAN. NAMUN, JIKA DUGAAN ITU DIRASAKAN NIKMAT, ASAM GARAM PERJUANGAN, TENTU SEKALI TIDAK MENJADI BATU PENGHALANG KEPADA JUNDULLAH UNTUK TERUS MENGHAYUN LANGKAH SEHINGGA KE PUNCAK"

0 comments: